Daniela Mihaela

„Natura iti da chipul pe care il ai la 20 de ani. Viata iti modeleaza chipul pe care il ai la 30 de ani. Dar la 50, vei avea fata pe care o meriti"

Spune Nu! – Jeleuri, marshmallows & Co.

2 comentarii

 Astăzi o să-i supar pe cei mici şi, probabil, o să-i dezamăgesc pe cei mari. De ce? Pentru că o să mă iau de micile plăceri ale copilăriei noastre, adică de jeleuri, de adorabilele marshmallows, de parfumatele bomboane gumate moi, etc. Cine nu a mâncat aşa ceva? Cine nu le adoră pur şi simplu? Si, din păcate, câte mame nu le cumpără încă aceste dulciuri copiilor lor? Plus că nu au cum să nu-ţi placă: sunt moi, ţi se topesc în gură, sunt frumos colorate, au un gust irezisibil de căpşune, lămâie, portocale, etc.  Dar hai să vedem dacă realitatea este la fel de roz ca un marhmallow.

După cum se observă din listă, baza lor o constituie siropul de glucoză- fructoză. Aceste siropuri sunt forme asemănătoare de zahăr dar cu un indice glicemic foarte mare (fructoza are 19, pe când glucoza are undeva pe la 100!). De aici dereglarea pancreasului prin  creşterea producţiei de insulină . Si, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, avem şi zahăr, totalitatea zaharurilor per 100g din ultimul produs fiind de 51,8g  (adică vreo 10 cuburi de zahăr pentru 100g de produs).

 Si, ca să fie jeleul jeleu şi bomboanele gumate gumate, avem nevoie fără doar şi poate de gelatină. Nu m-aş fi îndoit nicio secundă de lucrul acesta. Ceea ce nu ştiam eu, însă, este că acea gelatină este facută din PORC sau VITA! Acum, scuzaţi-mi posibila ignoraţă dar mie mi s-a întors stomacul pe dos când am aflat asta. Am căutat pe net să vad cum se face această gelatină şi găsesc „gelatină, obţinută prin fierberea picioarelor de porc şi a urechilor” sau ” majoritatea tipurilor de gelatină este extrasă din pielea de porc, restul fiind obţinute din oase şi piele de bovine.” Doare adevărul rău de tot..

 După ce  mâncăm puţină lămâie- să se mai ducă din greaţă- continuăm cu produsele noastre şi vedem un întreg şir de E-uri. Cu toată pornirea mea cârcotaşă, ştiu şi recunosc că există şi E-uri inofensive (doar 20 din 315, nu vă bucuraţi prea mult!). Din această categorie ar face parte E160 (extras din tomate), E163 , E101 şi E100, extrase din fructe şi legume. Nu atât de bun este E133 -care dă culoarea albastră, obţinut exclusiv artificial şi vinovat de hiperactivitate şi de ADHD – şi E120 din simplul şi subiectivul motiv că este facut prin zdrobirea unei insecte.

 O altă problemă ar fi că peste tot, în toate listele de ingrediente, vedem „arome”. Ele sunt combinaţii de substanţe chimice care imită un produs natural.  Iată un tabel cu unele „fructe” pe care le găsim în dulciuri. Important este să nu ne lăsăm pacaliţi nici atunci când vedem „arome naturale” sau „arome identic naturale”. Acestea sunt extrase dintr-un produs natural prin procedee şi solvenţi chimici!

Substanta Aroma
Acetat de izoamil Banana
Cinamat de etil Scortisoara
Propionat de etil Fructe
Acetat de octil Portocala
Butirat de izoamil Para
Butirat de metil Ananas

Mi-a ramas în minte imaginea de la un documentar despre o fabrică de dulciuri sau iaurturi, nu mai ştiu, cu nişte canistre pe care scria „aromă de capşuni”, „aromă de lamaie”… (să nu uit să vă povestesc cândva şi despre un caşcaval care avea pe lista de ingrediente „aromă de caşcaval” :> )

În consecinţă, adevărul nu este nici pe departe roz. Suntem înşelaţi de culori frumoase, texturi apetisante „care ţi se topesc în gură”, forme de animăluţe, insecte etc. care îi atrag pe cei mici, gustul irezistibil de dulce şi parfumul unor aditivi foarte inteligent făcuţi. Realitatea? O tonă de zaharuri, cu nişte coloranţi mai mult sau mai puţin safe, nişte aditivi de aromă sintetici, toate topite în gelatină de porc sau vită. Aaaa…şi 0,3% concentrat de suc de fructe :))

Trist ,nu? Dar şi mai trist ar fi dacă n-am şti!

Anunțuri

Autor: danymihaela

Viața se învață

2 gânduri despre „Spune Nu! – Jeleuri, marshmallows & Co.

  1. Imi pare rau ca nu te-ai legat de cel mai nociv ingredient din acea lista. Din pacate sunt multi oameni care ignora acest aliment si dau vina pe zahar sau mai rau gelatina de porc sau vita. Acel aliment nociv este uleiul vegetal. inspirati-va de aici si veti fi mai luminati : http://raypeat.com/articles/articles/gelatin.shtml

Lasă un gând

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s