Daniela Mihaela

„Natura iti da chipul pe care il ai la 20 de ani. Viata iti modeleaza chipul pe care il ai la 30 de ani. Dar la 50, vei avea fata pe care o meriti"

Spune NU! – Salam, crenvurşti, cârnaţi, parizer

Un comentariu

Nu o să încep cu întrebări retorice de genul „Cine nu mănâncă un sandviş cu salam sau parizer dimineaţa? ” sau „Cui nu-i plac mezelurile?” pentru că răspunsul îl ştiu prea bine şi aş rămâne cu mâna ridicată pe sus aiurea. O să încep prin a vă spune deschis că în acest post o să scriu despre ceva ce ar trebui să NU mai mâncaţi -ideal- niciodată.

Până să începem să vorbim despre ingrediente, hai să vedem mai întâi ce sunt mezelurile; pe scurt, cum sunt ele preparate. Şi cea mai clară explicaţie am găsit-o în cartea domnului dr. Mencinicopschi „Şi noi ce mai mâncăm? -vol.1 „Noua ordine alimentară”: „Mezelurile sunt produse din carne, în general din carne de porc, dar şi de vită, vânat, pui, struţ, etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră în producţia salamurilor, a cârnaţilor, parizerului şi a cremwurst-ilor. Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia şi grăsimi hidrogenate. Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe, oase etc. ) se toacă, se sărează, se adaugă aditivi alimentari ( E-uri), se aromatizează (adesea arome artificiale) şi se maturează. Se adaugă făină de soia, […] se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-zvântate. Omogenizarea se face în câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne. Mezelurile sunt ambalate în membrană naturală (maţe) sau membrane artificiale.”

Când mâncăm mezeluri avem certitudinea că mâncăm carne, nu? Vedem în parizerul sau crenvurştii de pui nişte piept sau pulpă de pui şi în salamuri o bucată consistentă de carne de porc. Ei bine, nu! Cum se vede  din cele două poze (prima la un parizer de pui şi a doua la un salam de vară) şi din informaţiile găsite în aceeaşi carte, aflăm că un salam conţine, în general, 20-30% carne de porc şi 50-60% slănină şi şorici; iar un parizer 10% carne de pasăre(„dezosată mecanic”, adică resturi) şi 80% slănină şi şorici de porc!! Cât despre crenvurşti, unul dintre cele mai scârboase alimente din punctul meu de vedere, ei nici măcar nu sunt catalogaţi drept carne, ci drept „aliment recuperat mecanic”, adică tocătură de oase, tendoane, pieliţe, grăsime (tot ce mai rămâne din carcasa de pasăre după ce se ia carnea) .

Pe lângă aceste resturi de carne, în mezeluri mai găsim şi o sumedenie de aditivi dubioşi, care nu ar avea ce căuta într-un produs din carne, şi alţi aditivi periculoşi. Din prima categorie ar face parte apa, care se găseşte în cantităţi mari în mezeluri, amidonul (care reţine apa şi măreşte cantitatea), guma xanthan -eu o ştiu din prepararea cremelor, unde o folosesc pentru îngroşarea apei, deci ,bănuiesc, că aici are acelaşi rol-, colagen (sau gelatină din zgârci) şi soia, care conferă  starea de saţietate.

Mai tragic este că mezelurile, pe lângă scârboase, mai sunt şi foarte periculoase. În primul rând din cauza cărnii separate mecanic ,care ” este plină de bacterii ce ne pot îmbolnăvi grav. Salmonella, răspunzătoare de toxiinfecţii alimentare şi campilobacter, o bacterie care favorizează cancerul de stomac, stă la suprafaţa carcasei de pasăre, pe piele. În momentul în care carcasa este tocată, bacteriile se amestecă în toată masa produsului, care, chiar dacă mai este preparat termic, rămâne infectat până la consumul propriu-zis.” (Gheorghe Mencinicopschi, Si noi ce mai mâncăm?„). Apoi din cauza unor aditivi ca : monoglutamatul de sodiu (despre care am vorbit într-o altă postare), nitritului de sodiu, folosit pentru a da culoarea roz şi asociat cu dezvoltarea celulelor cancerigene, carminul, colorantul roşu extras dintr-un gândac cu ajutorul aluminiului (noi mâncandu-le, evident, pe amândouă);  dextroza, un îndulcitor despre care am mai vorbit (sper că nu va miraţi! Pun ei zaharuri în vegeta, de ce nu ar pune şi în mezluri?), o tonă de sare (uitaţi-vă cât sodiu au!) şi caragenul, o substanţă de îngroşare, asociată cu apariţia cancerului de colon.

Deci NU! Mezelurile NU sunt, de fapt, carne! Mezelurile NU sunt un aliment pe care să-l daţi copiilor! (nutriţioniştii chiar spun că nu ar trebui date copiilor sub 12 ani şi nici consumate de gravide).   Mezelurile „tradiţionale” NU sunt, în marea lor majoritate, ceea ce pretind! Mezelurile afumate NU sunt afumate natural! Mezelurile NU sunt un aliment cu care ar trebui să vă începeţi ziua! Sunt atâtea alte opţiuni sănătoase! Începeţi-vă ziua cu nişte cereale (integrale!), cu fructe- în stare naturală sau uscate, cu lapte, iaurt sau seminţe. Si da, mezelurile NU au ce căuta în frigiderul unui consumator conştient!

 

Anunțuri

Autor: danymihaela

Viața se învață

Un gând despre „Spune NU! – Salam, crenvurşti, cârnaţi, parizer

  1. Citind despre Spune NU! – Salam, crenvurşti, cârnaţi, parizer
    mi-a dat seama cate mai am de stiut.

Lasă un gând

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s