Daniela Mihaela

„Natura iti da chipul pe care il ai la 20 de ani. Viata iti modeleaza chipul pe care il ai la 30 de ani. Dar la 50, vei avea fata pe care o meriti"

Spune NU! – Margarină

Scrie un comentariu

De ce cumpără lumea margarină? Pentru că este ieftină, în primul rând. Ţi se dă o cantitate mare la un preţ mic. Îţi ajunge cam vreo 2, 3 săptămâni, în funcţie de cantitatea cumpărată şi de numărul membrilor familiei. În comparaţie cu untul care nu-ţi ajunge nici o săptămână. Este tartinabilă, se unge uşor pe pâine. În comparaţie cu untul pe care trebuie să-l scoţi din timp din frigider ca să fie îndeajuns de moale pentru a-l unge pe felie. Este uşor de păstrat şi nu se strică (alte vietăţi se pare că nu se riscă să mănânce aşa ceva). Este şi sănătoasă, zic ăştia de la televizor că are omega 3 şi omega 6, vitamine, că îţi menţine inima sănătoasă…

În realitate, însă, margarina este un alt pseudo-aliment plăsmuit de marile companii pentru a ne ţine stomacul plin şi gura închisă. Dacă ne uităm mai cu atenţie, vedem cum îşi numesc chiar ei propria odraslă: „grăsime tartinabilă” , „grăsime vegetală tartinabilă”, în traducere liberă  ulei de uns pe pâine. Dar pe urmă realizăm că nici măcar ulei de uns pe pâine nu e, pentru că procentul de grăsime din totalul pastei este de 20%, respectiv 48% (în funcţie de preţ şi companie).

…şi nici măcar ăia 20% de grăsime nu sunt buni. Margarina este un produs sintetic, obţinut prin hidrogenarea cu catalizatori de nichel (foarte periculoşi şi ei pentru organism). Adică, mai pe româneşte, prin modificarea structurii chimice a grăsimilor vegetale utilizate care, din nesaturate devin saturate şi din lichide solide. Rezultă, deci, un nou tip de grăsime, sintetică( aşa numiţii „agenţi graşi trans”), fără echivalent în natură, pe care corpul nu o poate asimila pentru că nu o recunoaşte. Apoi intervin emulgatori, necesari pentru închegarea produsului, rezultatul fiind o minunată pastă albă. Dar, dintr-un motiv complet neînţeles de mine, au considerat producătorii că o margarină trebuie musai să fie gălbuie (???). Aşa că au purces la adăugarea de coloranţi:  betacaroten( E160a) – „se recomandă un consum moderat”; annatto (E160b) – „se recomandă un consum moderat”; curcumina (E100) – „considerat inofensiv”. Şi pentru ca produsul să fie nemuritor s-au adăugat şi conservanţi, care mai de care mai nerecomandaţi: sorbat de potasiu (E 202) -„consumul frecvent nu este recomandat, mai ales persoanelor sensibile”; acid sorbic (E200) – „nu se recomandă consumul frecvent”. Să nu trecem cu vedea nici faptul că margarina din cea de-a doua poză conţine şi o „aromă (obţinută din lapte)”.Deci nu au pus lapte, să ne înţelegem, e aromă…din lapte ( mă mir, sincer, cum de nu au băgat şi „naturală” lângă aromă, că doar e din lapte). Dar şi primul produs are o aromă, doar că aici ne lasă pe noi să visăm cu ce este: lapte… smântână… unt… sau margarină, de ce nu?

Vedem că au, undeva în coada listei ( poziţie strategică) şi câteva vitamine. Este un lucru pozitiv, e adevărat, însă doar în condiţiile în care vreţi să vă bucuraţi de nişte vitamine sintetice într-o cantitate infimă.

Având în vedere tot ce am expus mai sus nu cred că mai are rost să spun şi la ce face rău consumul de margarină. Dacă bine nu are, practic, cum să facă, rău face prin întreaga ei compoziţie sintetică: îngraşă, menţine celulita, este o cauză de diabet şi de cancer mamar şi este clar contraindicată gravidelor şi lăuzelor (se transmite nocivitatea fătului prin laptele matern).

Nu recomand neapărat untul în locul margarinei pentru un consum zilnic. Cred, totuşi, că este o variantă de luat în considerare dacă murim de poftă de o felie de pâine cu unt şi gem. Eu una aşa fac. Dar destul de rar…

Anunțuri

Autor: danymihaela

Viața se învață

Lasă un gând

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s